vrijdag 29 oktober 2010

Kolven vanachter de laptop (luwe vormgeving, Luc wermers) Mum@Work

Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 22-11-2001


EIBERGEN - Waar komt een 23-jarige jongen op het idee een kolfapparaat te ontwerpen? Juist, in de trein. Luc Wermers luwe uit Eibergen reisde met een boemeltje van Den Bosch naar Eindhoven. Voor hem gaf een moeder haar baby de borst. Het idee voor zijn afstudeerproject was geboren  

Luc Wermers ontwierp een kolfapparaat voor moedermelk dat makkelijker en fraaier is. Hij doopte het Mum@work. (foto GEORGE NUSMEIJER)



Luc Wermers laat zich inspireren door vormen. Hij is technisch bovendien. Twee talenten die iemand nodig heeft om een studie industriële vormgeving met succes af te ronden. Luc Wermers is net klaar met deze studie aan de Design Academy in Eindhoven. Voor zijn afstudeerproject maakte hij een kolfapparaat. ‘Mum@work’ noemt hij zijn ontwerp, want ‘kolven is zo’n vies woord.’
Vorig jaar, toen hij met ideeën moest komen voor zijn afstuderen, zag hij het tafereeltje van moeder en kind voor zich in de trein. ‘Ik wist eerst niet of ik wel mocht kijken. Een oudere vrouw, die naast de moeder zat, draaide haar hoofd weg. Maar goed, het is eigenlijk iets heel natuurlijks; iets heel moois ook. Dus ik bleef wel gewoon kijken. Waarom ook niet?’
Wermers was gefascineerd dat deze vrouw borstvoeding gaf op de plek waar ze toevallig was. En daarmee besefte hij dat dit voor werkende vrouwen toch wel lastig is. Wermers verdiepte zich in de materie en concludeerde dat er weinig soeps op de markt was voor de borstvoeding gevende moeder. Zoals een kolfapparaat, een noodzakelijk ding voor moeders die overdag op kantoor zitten, zodat vaders thuis de baby’s moedermelk uit de fles kunnen geven.
‘Zo’n apparaat is niet discreet, niet mooi en staat ver van de moeder af’, zegt de industrieel ontwerper stellig. Hij heeft een exemplaar bij de hand: een fles met daarop een trechtervormige tuit en een pompje dat op batterijen loopt. ‘Voor de gebruiker is dit gewoon gênant. Het lijkt op een pomp voor de uier van een koe.’
Dat kan beter en mooier, vond Wermers. Op een forumsite op internet vroeg hij reacties van moeders. Hij bekeek allerlei soorten pompsystemen en hij bestudeerde alle mogelijke vormen die geschikt zijn om vloeistof te bergen. Dit is een werkwijze die op de Eindhovense hbo-opleiding wordt gehanteerd en waar Wermers zelf fan van is. ‘Je moet echt alle andere toepassingen bekijken. Ook die, die je niet gaat gebruiken. Anders kom je nooit tot iets nieuws.’
Zo komt het dat de ontwerper, voor de bestudering van pompsystemen, niet alleen naar verschillende kolfapparaten heeft gekeken. Wermers heeft vloeistofpompen voor grote zuiginstallaties in zijn ideeënpakket meegenomen, maar ook het pompje van het hulpmiddel voor mannen, genaamd Robosuck. Uiteindelijk is het een ‘simpel’ vacuümsysteem geworden. 

De vorm die het apparaat moest hebben was voor Wermers snel duidelijk. Rond, net als een borst en het hoofd van het kind. Hij maakte vervolgens een bolletje, dat in tweeën te delen is, met aan de ene kant een ronde inham om de borst in te leggen en aan de andere kant de speen. Het bolletje drukt de moeder tegen de borst, alsof het om de zuigeling gaat. Door de beweging van de ademhaling beweegt het bolletje automatisch op en neer en zuigt het pompje de melk op. ‘Een hele natuurlijke beweging. Heel anders dan met het huidige systeem, waarbij je lomp staat te pompen’, zegt Wermers.
‘Vrouwen moeten ook als ze werken borstvoeding kunnen blijven geven. Moedermelk is nou eenmaal veel beter voor de baby. Kolven zou eigenlijk vanachter het bureau moeten kunnen.’ Met zijn apparaat kan dat.
Wermers wil zijn ontwerp graag op de markt brengen. Daarover heeft hij gesprekken met producenten van babyproducten. Maar verder laat hij het industrieel vormgeven voor wat het is. Hij gaat iets heel anders doen: animatiefilms maken bij de VPRO.
Copyright © 2002 De Twentsche Courant Tubantia - alle rechten voorbehouden

7 opmerkingen:

  1. Ik ben benieuwd of het apparaatje in de praktijk is uitgeprobeerd en wat de ervaringen van de vrouw(en) waren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is ooit uitgeprobeerd, maar het ontwerp zal aangepast moeten worden voor productie. Er waren dus verdere stappen nodig en nog geen producent gevonden die het proces daar wilde oppakken. Er zijn plannen om het weer op te pakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een heel erg interessant en innovatief ontwerp. Het zou geweldig zijn als dit goed zou werken. Waar ik me wat zorgen over maak is of het vacuümsysteem ook een vacuüm onderbreking heeft en of het mogelijk is het aan te passen aan de grote verschillen in maat en model van moederborsten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. en hoeveel past er in de fles? Ik kolf per borst soms ruim 260cc zou irritant zijn om tussendoor een fles te moeten wisselen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prachtig! En wat een geweldig verhaal van die Luc in de trein met de voedende moeder. Zo zie je maar weer wat voeden in het openbaar teweeg kan brengen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ziet er super uit, ben wel heel benieuwd hoe het zal werken!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Erg grappig om tijdens het googelen over borstvoeding een naam uit het verleden tegen te komen.
    Jammer dat je kolf nooit in productie is genomen, ik had er zeker een gekocht nu!
    Groetjes Moniek

    BeantwoordenVerwijderen